mei 08

Veel reacties op discussie tweede fietspad Eeuwigelaan

Net nu heel de wereld aan het wandelen is geslagen en zelfs de Raad voor de Gezondheid stelt dat wandelen gezonder is dan fietsen, gaat de gemeente Bergen in al haar wijsheid een van de mooiste wandelpaden in Bergen veranderen in een betonnen wielerbaan.

Het gehele project gaat ruim 1.3 miljoen euro kosten en om dit alles te realiseren, moeten er ruim 30 prachtige oude bomen worden omgehaald en allerlei andere dwaze aanpassingen worden gedaan zoals bijvoorbeeld bij de Ronde Kom. Op het huidige fietspad is het op een aantal mooie dagen in de zomer druk, heel druk zelfs zoals het op die zelfde dagen ook in het centrum van Bergen, op het strand, in de duinen enz. erg druk is, maar op de resterende 350 dagen is er bijna niets te doen.

Dat het fietspad te smal is, is ook een fabeltje. Het voldoet aan alle wettelijke eisen en het is niet smaller dan het fietspad van Bergen naar Egmond of het fietspad van Bergen naar Schoorl en het kan zelfs nog worden verbreed! Ook zou je bij wijze van proef de bromfietsers voor een periode op de rijbaan kunnen laten rijden en dit op een later tijdstip evalueren.

Het ergste is dat de gemeente Bergen beweert dat het er veiliger op wordt, maar juist het tegendeel is waar, er gebeuren nauwelijks ongelukken op het fietspad (als het er druk is, past men gelukkig de snelheid aan), als er al iets gebeurt dan is het bij de oversteek van de Komlaan. Op het nieuwe fietspad komen er vijf oversteekplaatsen bij, te beginnen bij de Rotonde, dan de Slotrampweg, de Mosselenbuurt, vanaf de nieuwe parkeerplaats, die aangelegd gaat worden in Natura-2000 gebied het Oude Hof en waarvan de uitrit de Sparrenlaan wordt, en als laatste de oversteek van de Hoflaan.

En dan de allergevaarlijkste oversteek nog, de plaats waar de schoolkinderen de Laan moeten oversteken naar het Bospad om naar hun school te gaan. ’s Morgens staat daar de zon zo laag dat je als automobilist even wordt verblind, net als voor het Dorpshuis, dat daar ongelukken gaan gebeuren is niet een vraag van of maar van wanneer en daar wil je als gemeente toch niet schuldig aan zijn? Dat het samengaan van wandelaars met fietsers, wielrenners en bromfietsen op één pad niet een ideale situatie is, is gebleken op het Paddenpad maar daar kan je nog in de berm springen, dat kan hier niet. Voor fietsers zijn er een aantal mogelijkheden om op hun plaats van bestemming te geraken, ze kunnen door de duinen, langs het fietspad, over de prachtige opgeknapte Buerweg, langs de Voert, kortom keuze genoeg.

Voor wandelaars, oudere mensen, mensen met kinderen en genieters is er maar één optie waar je niet van de sokken wordt gescheurd door allerlei snelle weggebruikers en dat is ons prachtige historische voetpad. Bewoners van Bergen denk toch na, want als het fietspad er eenmaal ligt, is er nooit meer een weg terug en is één minuutje later op de plaats van bestemming nu zo erg? Lucebert schreef eens “alles van waarde is weerloos” en zo is het ook, bomen klagen niet als ze na 100 jaar worden omgezaagd, ze kraken alleen.

En wegen een paar drukke dagen in de zomer op tegen de definitieve vernietiging van een mooi wandelpad en een prachtig stuk natuur dat we dan voor altijd en eeuwig kwijt zijn? Willen we met z’n allen zo’n prachtig stuk van Bergen verloren laten gaan of laten we onze stem horen (nu het nog kan)?

Een (zeer) bezorgde bewoner van Bergen.

Rozan Meijering